Jag fick ett hum om Scrum på #sswc

I somras var jag för andra året på en ö i Blekinge. För andra gången träffade jag, på den där ön, många smarta personer som delade med sig.

Första året blev jag överrumplad. I somras var jag förberedd.

Det här är några ord om hur möten på en ö kan förändra ett företag.

Under en middag hamnade jag av en slump bredvid @andreaslarsson. Han jobbar på en större webbyrå. Jag jobbar på en mindre webbyrå. Och som samtal och bra möten fungerar så ledde det ena till det andra. Vi började prata om arbetsmetoder och Andreas tog upp Scrum och sprintar. Jag fattade väldigt lite av vad han pratade om.

Men där någonstans förstod jag att hade snubblat på något riktigt intressant. Jag bombarderade Andreas med frågor. Han berättade. Jag frågade ännu mer. Han förklarade. Jag ifrågasatte för att förstå ännu bättre och fick förklara att jag ifrågasatte inte för att ifrågasätta utan för att förstå. : )

Nästa dag traskade jag iväg för att delta när @angelikastatus höll en session om ”hur man pratar med sina utvecklare” 

Under sessionen utvecklades ett stickspår där det diskuterades agila arbetsmetoder och Scrum. Och nu var det fler än jag som ville veta mer. Flera i rummet arbetade med Scrum och delade med sig om vad som funkade bra och vad som funkade sämre med arbetsmetoden.

Jag tog med mina nya erfarenheter hem. Läste på så mycket jag kunde om Scrum. Diskuterade med mina kollegor. Och vi skred till verket omgående i början av september. Med hjälp av ramverket Scrum tog vi fram en arbetsmodell som fungerar alldeles utmärkt för vårt team.

Vår egen arbetsmodell som vi kallar ”Tillsammans på Internet” fungerar inte bara som ett internt arbetsverktyg. Det innebär även att vi ställer mer krav på våra kunder. Vilket har ökat förståelsen för varandra och har gett bättre kundrelationer. Modellen fungerar också som ett säljverktyg i den löpande utvecklingen av våra kunder.

I och med Scrum har vi fått ännu bättre styr på hela byrån och ökat vår omsättning.
Tack för det Sweden Social Web Camp!

5 thoughts on “Jag fick ett hum om Scrum på #sswc

 1. Hej Gunnar!
  Trevligt blogginlägg och än trevligare att du ni och era kunder på Hello Clarice har börjat arbeta lättrörligt och iterativt!

  För att kunna bygga bra och modern webb, tillsammans kund och leverantör (samarbeta), så krävs nya effektiva arbetssätt. Traditionella vattenfallsmodeller har ju i tiotals år bevisat sig inte fungera (i synnerhet inte i IT-branschen).
  Nya effektiva arbetssätt gäller både reklambyråer, webbyråer, IT-konsulter med många fler i branschen, samt även andra branscher. Sätta upp en teaterföreställning agilt eller att driva ett vinstdrivande företag agilt – vad sägs om det?

  Att arbeta på ”traditionella” sätt gynnar varken kundsidan eller leverantörssidan – i synnerhet inte om man ska samarbeta, båda tjäna pengar, båda ta risk i arbetet etc.

  Scrum är en agila arbetsmodeller som man kan arbeta med – kul att även ni nu har anammat den :) Glädjer mig! Scrum är en lättviktig verktygslåda som behövs kompletteras med andra agila verktyg för att ens fortlöpande verksamhet ska bli än mer agil och för att ens projekt (interna verksamhetsprojekt såsom externa projekt tillsammans med kund) också ska bli än mer agila.

  Hoppas ni och era kunder lyckas grymt i ert samarbete!
  Att vårt samhälle och värld får än mer bra webb publicerad ;-)
  Andreas Larsson, Kodamera och SSWC’are

 2. Allt det här låter ju väldigt nice!

  Det där stickspåret kring SCRUM under SSWC session var sjukt intressant. Minns att jag tog några namn, som jag sedan tappade bort, för att diskutera vidare.

  Om jag inte hinner före. Pinga mig om lunch inom en snar framtid :)

  @GoranGozo

 3. Opponerade en gång på en grym D-uppsats ang Scrum. Jag kan det inte mer än en nybörjare ändå..Tur att metoder som uppfinns kommer till användning ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *